Americké akcie v úterý rostly díky technologickým titulům

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 25. ledna (ČTK) - Akcie na Wall Street v úterý rostly díky solidním výsledkovým zprávám od výrobců vyspělých technologií, například United Technologies Corp. Kladně přispěly i výsledky McDonald's Corp. a výraznější pokles cen ropy.

Dow Jonesův průmyslový index se zvýšil o 23,45 bodu na 10.712,22 bodu, tedy o 0,22 procenta. Index technologického trhu Nasdaq v úterý vzrostl o 0,75 procenta na 2265,25 bodu, když o 16,78 bodu stoupl.

Akcie United Technologies vyskočily o 3,6 procenta na 56,45 dolaru a přispěly tak k růstu Dow Jonesova indexu z třicítky jeho titulů nejvíce. Společnost oznámila, že jí vzrostl čtvrtletní zisk ve všech šesti divizích.

Zisky hlavních amerických akciových trhů ale byly limitované tím, že některé podniky ve čtvrtletních výhledech uváděly horší předpovědi, než očekávali analytici na Wall Street. Obavy z pomalejšího růstu firemních zisků se objevily už minulý pátek, kdy akcie vykázaly největší jednodenní pokles za téměř tři roky.

Posílením pro trh byla i zpráva, že Walt Disney Co. koupí studia Pixar. Akcie Disney se na burze NYSE zvýšily o 1,8 procenta na 25,99 dolaru. Pixar pak na trhu Nasdaq oslabil o 1,2 procenta na 57,57 dolaru. Pixar rostl až v elektronickém systému po závěru burzovního obchodování, kdy Disney oznámil převzetí za 7,4 miliardy dolarů v akciích oficiálně.

Dolar vzrostl díky vzestupu akciového trhu a poklesu cen ropy a smazal tak část ztrát z předchozího dne. Pondělní pokles vyvolaly obavy z toho, že je cyklus zvyšování úrokových sazeb v USA po 18 měsících u konce. Kurz eura za úterý oslabil o 0,3 procenta na 1,2280 USD, dolar vůči jenu stoupl o 0,2 procenta na 114,62 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK