Japonské akcie ztratily počáteční zisky, dolar mírně zpevnil

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 25. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se ve středu nepatrně zvýšily, přišly ale o většinu zisků, které během dne získaly. Na vině jsou přetrvávající obavy z vývoje kolem podniku Livedoor, jehož akcie se začaly po více než týdnu obchodovat. Na devizovém trhu se mírně zvýšil kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 2,11 bodu a den uzavřel vyšší jen o 0,01 procenta na hodnotě 15.651 bodů. Během dne měl ale zisk vysoko přes jedno procento a dostal se k 15.850 bodů. Širší index Topix zpevnil o 0,37 procenta na 1618,46 bodu.

Akcie společnosti Livedoor se poprvé od vypuknutí skandálu dnes vrátily na trh. Krátce po zahájení obchodování se ale jejich kurz propadl na 155 jenů, což je proti předchozímu závěru ze začátku minulého týdne propad o 77,7 procenta. Nakonec kurz klesl až na 137 jenů.

"Investoři se rozhodli zatím další akcie nekupovat, protože nikdy nevíte, co se může stát, když se akcie Livedoor začaly opět obchodovat," řekl analytik makléřské společnosti Cosmo Securities Keniči Azuma. Jiní analytici ale upozorňují, že obchodování se ve velmi krátké době vrátí k normálu, protože ti, kteří chtěli akcie Livedoor prodat, už mají možnost.

Livedoor se postarala o rozruch 16. ledna, kdy vyšetřovatelé prohledávali její kanceláře kvůli podezření, že firma porušila zákon o cenných papírech. Burza akcie umístila do zvláštního režimu a nyní jim hrozí, že budou z trhu vyřazeny. V obavách z náporu na obchodní systém burza omezila obchody s touto emisí jen na 90 minut.

Na devizovém trhu se mírně zvyšoval kurz dolaru, který smazal alespoň část vysokých ztrát z předchozích dnů. Nadále se však drží blízko čtyřměsíčního minima k euru a ve výraznějším oživení mu brání vyhlídky na ukončení cyklu zvyšování úrokových sazeb v USA. Přední činitelé americké centrální banky již otevřeně hovoří o tom, že prostoru ke zvýšení sazeb už mnoho není.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2271 USD a mírně tak zpevnil z předchozích 1,2305 USD, kde byl v úterý v Tokiu. Proti japonskému jenu vystoupil na 114,95 ze 114,61 JPY, euro k jenu ale zůstalo beze změn na 141,07 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK