Google bude v Číně cenzurovat politicky citlivá témata

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO/ŠANGHAJ 25. ledna (ČTK) - Internetový vyhledávač Google bude na svých nových čínských stránkách blokovat politicky citlivá témata. Ústupek podmínkám, které určil Peking, otevírá Googlu dveře na druhý největší internetový trh na světě.

Ústupky, které Google zavedl v úterý, jsou součástí oficiálního vstupu firmy na čínský trh a jsou podobné těm, které udělala většina nadnárodních i domácích internetových firem. Citlivá témata blokují domácí giganti Sohu.com a Baidu.com i zahraniční společnosti Yahoo a Microsoft. Mezi citlivé otázky patří například hnutí Fa-lun-kung či nezávislost Tchaj-wanu.

"Abychom mohli podnikat z Číny, odstranili jsme z výsledků vyhledávání na Google.cn určitý obsah v souladu s místními zákony, regulacemi a politikou," uvedl ve zprávě Andrew McLaughlin z vedení firmy. Google se obecně drží pravidla "nedělat zlo" a v Číně se snaží najít rovnováhu mezi svobodným šířením informací a cenzurou, kterou požaduje Peking.

Google dodal, že v Číně nebude zatím provozovat elektronickou poštu e-mail ani internetové deníky, takzvané blogy. Ty byly zdrojem neshod, když Peking požadoval po Microsoftu a Yahoo informace o uživatelích, kteří měli politicky citlivé věci ve svých textech. Google na čínském internetu také nezavede diskusní fórum, takzvaný chat, který je další populární formou pro vyjadřování názorů.

Google dlouho nabízel světově dostupnou verzi vyhledávače Google.com v čínštině z počítačů ve svém kalifornském ústředí. Nyní začíná provozovat službu přímo z Číny s lokální koncovkou .cn díky licenci, kterou dostal v minulém roce.

Manažeři Googlu plánují, že budou uživatele stránek Google.cn o restrikcích informovat. Z jiných politických důvodů Google informuje uživatele svých německých, francouzských a amerických stránek o tom, že v Evropě blokuje přístup k zakázaným materiálům s nacistickou tématikou, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK