Důvěra podnikatelů v Německu vzrostla k šestiletému maximu

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 25. ledna (ČTK) - Nálada mezi německými podnikateli se v lednu dále zlepšila a podle institutu Ifo vystoupila blízko k šestiletému maximu. Nejvíce optimismu je znát mezi maloobchodními prodejci a zpracovateli, což dává předpoklady k tomu, aby německá ekonomika letos zrychlila tempo růstu.

Lednová hodnota indexu Ifo se zvýšila na 102 z prosincových 99,7 bodu. Mnichovský institut ukazatel sestavuje na základě průzkumu ve zhruba 7000 firmách v celém Německu. Index je nyní na nejvyšší úrovni od května 2000 a institut proti předběžné hodnotě o desetinu bodu zvýšil i údaj za prosinec.

Index Ifo se v lednu zvýšil už podruhé v řadě a za posledních pět měsíců stoupl čtyřikrát. Zpráva o dalším růstu způsobila pokles německých dluhopisů, a tedy růst jejich výnosů, roste ale i kurz eura. Ekonomové v průměru předpovídali, že index vzroste jen na 99,8 bodu.

"V Německu visí ve vzduchu určitý pocit ekonomického jara. To by mělo znamenat výraznou podporu důvěře v očekávané oživení ekonomiky," sdělil ekonom společnosti Bear Stearns International David Brown. Podle něj by to rovněž mělo potvrdit názor Evropské centrální banky, že je nutné přitvrzovat měnovou politiku.

Dílčí index ekonomických očekávání se zvýšil na 103,6 z 99,6 bodu, což je nejvíce od listopadu 1994. Index, který odráží hodnocení současných podmínek, se zvýšil na 100,4 z předchozích 99,6 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od ledna 2001, uvedla agentura Reuters.

"Tyto výsledky by měly dále rozptýlit obavy o trvání oživení, které jsme mohli pozorovat od loňského léta. Oživení je teď širší i silnější," řekl šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn.

Analytici předpokládají, že růst největší ekonomiky eurozóny bude v letošním roce pokračovat. Ve světě totiž trvá poptávka po německém zboží, což podniky nutí investovat. Po několika slabších letech se očekává výraznější oživení i ve stavebnictví. Loni růst německé ekonomiky činil 0,9 procenta, analytici ale doufají, že v letošním roce vystoupí až na dvě procenta. To by bylo nejvíce od roku 2000.

Někteří pozorovatelé ale vyzývají ke střízlivosti. O většinu letošního růstu se podle nich mohou postarat lidé svými zvýšenými nákupy ve snaze vyhnout se dopadu růstu daně z přidané hodnoty. Ta má být už od příštího roku proti současné hodnotě vyšší o tři procentní body. Pokud se tyto obavy naplní, mohli by spotřebitelé své nákupy v příštím roce značně omezit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK