Tlustý: Sobotka hájí zájmy ČSOB, připraví stát o 11 miliard Kč

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka nehájí podle šéfa poslaneckého klubu ODS a předsedy dozorčí rady České konsolidační agentury Vlastimila Tlustého zájmy státu, ale soukromé banky ČSOB. Pohledávky, které stát od banky koupil za 11,1 miliardy Kč, chce prý Sobotka prodat zpět ČSOB za korunu. Odpor dozorčí rady ČKA vůči této transakci je skutečným důvodem, proč chce Sobotka tuto radu vyměnit, řekl Tlustý na mimořádné tiskové konferenci.

Sobotka se chce k výrokům Tlustého vyjádřit až na tiskové konferenci, která začne dnes v 17:00, řekla ČTK mluvčí MF Petra Krainová. ČSOB zatahování do politického sporu odmítá a tvrdí, že případné právní vady pohledávek si mezi sebou musí vyřešit ČKA s ministerstvem financí.

Sporné pohledávky pocházejí z doby prodeje majetku zkrachovalé Investiční a Poštovní banky. Ten koupila v roce 2000 právě ČSOB a za problémové úvěry se zaručil stát. Banka poté na ČKA převedla mimo jiné pohledávky v nominální výši zhruba 17 miliard korun, za které stát podle Tlustého zaplatil asi 11,1 miliardy Kč. Nyní je chce Sobotka údajně prodat bance za korunu.

ČKA má přitom podle Tlustého šanci sporné dluhy bance vrátit a žádat peníze zpět. Stát již tak v minulosti učinil u pohledávek kolem společnosti J.Ring, ve které vyhrál spor s ČSOB a banka musela vyplatit 1,7 miliardy Kč. Při předchozím sporu ČKA se společností EC Group se totiž ukázalo, že pohledávky právně vůbec neexistovaly.

Na základě státních záruk by ČSOB mohla případné ztráty ze špatných a neexistujících úvěrů požadovat od ministerstva financí. Právní rozbory však podle Tlustého dokazují, že tyto záruční smlouvy vypršely a banka nemá na peníze nárok.

Dozorčí rada ČKA se podle Tlustého již 12. ledna usnesla, že je připravovaná transakce pro stát nevýhodná a že nemá mandát návrh ministerstva plnit. "Prohlašuji, že bych nikdy podobnou transakci nepodepsal," řekl Tlustý s tím, že ztráta by byla na straně ČKA a zisk na straně ČSOB.

Na připravovanou transakci, která by stát mohla připravit o miliardy korun, upozornily před 14 dny Lidové noviny. Ministerstvo financí tehdy uvedlo, že zvažuje několik variant postupu, a že bylo vytrženo ze souvislostí pouze jedno z více řešení tohoto právně komplikovaného případu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK