ČSSD chce do roku 2010 snížit nezaměstnanost na šest procent

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KARLOVY VARY 25. ledna (ČTK) - Sociální demokracie chce docílit toho, aby se do roku 2010 snížila míra nezaměstnanosti v České republice na šest procent. Koncem loňského roku byla 8,9 procenta. Záměr snížit ji na šest procent bude součástí volebního programu ČSSD. V Karlových Varech to řekl premiér Jiří Paroubek.

Prohlásil rovněž, že do konce současného volebního období pravděpodobně vznikne 200.000 nových pracovních míst, které ČSSD slibovala. "Úřady práce vytvořily v letech 2002 až 2005 přes 86.000 trvalých pracovních míst a přes 90.000 přechodných," řekl. Další pracovní místa vznikla díky programům podpory podnikání. Úřady práce v letech 2002 až 2005 zajistily zhruba i 200.000 rekvalifikací. Průměrně 57 procent lidí, kteří je absolvovali, najdou do roka zaměstnání, řekl předseda vlády.

Paroubek poznamenal, že jedním z cílů v oblasti zaměstnanosti je zvýšení podílu částečných pracovních úvazků. Už před 14 dny oznámil, že částečnými úvazky chce snížit vysokou nezaměstnanost v regionech, které trápí velké množství lidí bez práce, hlavně v krajích Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském.

Podle Paroubkovy představy by zaměstnaní lidé, kteří by si dobrovolně zkrátili úvazek na polovinu a vedle toho by pracovali v neziskové organizaci, zemědělství nebo by se vzdělávali, dostali od státu měsíční příspěvek přes 2000 korun. Ekonomové ale těmto projektům nevěří a myslí si, že budou mít minimální efekt.

Vláda chce na tyto programy uvolnit pět milionů korun. Slibuje si od toho, že by díky nim mohlo letos najít práci na půl úvazku 500 až 600 nezaměstnaných. Projekty by měly začít v prvním pololetí a v případě úspěchu je chce vláda od příštího roku rozšířit do celé země. V tom případě by prý počet nových míst mohl stoupnout na několik tisíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK