Většina firem si dle průzkumu přeje dodržování etických principů

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Více než 60 procent podniků si přeje, aby se při podnikání uplatňovaly etické principy a aby se jejich dodržování kontrolovalo. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Slezská univerzita v Opavě mezi 1425 firmami. Manažeři českých firem proto připravili program Podnik Fair Play, v jehož rámci se letos u prvních desítek přihlášených firem uskuteční takzvaný etický audit.

Na jeho základě budou moci firmy získat etický certifikát, který podle organizátorů programu bude mít brzy stejnou váhu, jako kterýkoli jiný audit, uvedl předseda programu Josef Řeřicha. "Je nutné vytvářet tlak na ty podniky, které si ještě nutnost dodržování etických norem neuvědomují. Právě porovnávání výsledků etického auditu jim může dobře sloužit ke srovnání s těmi, pro něž je morálka a čestnost samozřejmá," míní šéf představenstva firmy Passerinvest Radim Passer.

V průzkumu Slezské univerzity čtvrtina firem odpověděla, že etika by měla mít na rozhodování manažera o cílech a formách podnikání zásadní vliv. Přihlížet by k ní měl podle 65 procent dotázaných. Na 5,5 procenta respondentů soudí, že v tržním podnikání jsou jiné priority.

Společnost projevuje podle 60 procent dotázaných firem zcela nepatrnou pozornost prosazování etiky do hospodářského a společenského života země. Celkem 27 procent odpovídajících míní, že ji určitě neprojevuje. Naopak 13 procent manažerů tvrdí, že se etice pozornost určitě věnuje.

Etický audit podnikatelského prostředí v České republice startuje pod záštitou a vedením Etického fóra ČR. Občanské sdružení Etické fórum společně s polskými partnery a s podporou českých osobností zformulovalo etické normy a vytvořilo hodnotící kritéria, která mají umožnit posouzení a certifikaci chování hodnocené společnosti v oblasti etiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK