SZPI prokázala v přípravku Creatine Pyruvate nepovolené steroidy

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 30. ledna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opakovaně prokázala v podpůrném přípravku pro sportovce Creatine Pyruvate dva nepovolené anabolické steroidy. Výrobek společnosti Aminostar z Turnova v balení 78 gramů a s označením šarže DMT 20.07.2007 obsahoval 19-norandrostendion a androstandion. SZPI nařídila okamžité stažení z oběhu a s firmou zahájí správní řízení, řekla mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Na obalu výrobku společnost podle mluvčí navíc uvedla údaje o nulovém obsahu bílkovin a energetické hodnotě. Ve skutečnosti ale 100 gramů přípravku obsahovalo 68,5 gramů bílkovin a energetickou hodnotu 1216 kilojoulů. Nepovolené steroidy prokázala pražská laboratoř SZPI a poté laboratoř pro kontrolu dopingu univerzity v belgickém Gentu.

Inspektoři u společnosti Aminostar kontrolovali i další její výrobky, ale nepovolené látky nezjistili. V pořádku tak jsou TRANS CGT v balení 1800 g, šarže LOT:050829, stejně jako Creatine Monohydrate 500 g, šarže LOT:050704 a Actions WHEY GAINER Jahoda 1000 g, LOT:050714.

"O výsledcích testů byla firma vyrozuměna 25. ledna, stejně jako s protokolem o kontrole," doplnila Kolejková.

Doplňkovou výživu začala SZPI kontrolovat kvůli anabolikům po soudním rozsudku, který podle zprávy v televizi Nova potvrdil, že se do některých běžně prodávaných výrobků přidávají zakázané látky a mohou vážně poškodit zdraví. Televize připomněla tehdy případ lyžaře Petra Nováka, který používal potravinový doplněk a měl kvůli němu pozitivní dopingový test. V přípravku se poté našel zakázaný norandrosteron. Novák výrobce přípravku zažaloval a spor vyhrál. Výrobce, společnost Aminostar, ale tvrdil, že přípravek anabolika neobsahoval.

SZPI si na zjišťování zakázaných látek pořídila nový přístroj za šest milionů korun a od začátku roku zahájila také celoplošnou celoroční průběžnou kontrolu řádově na stovky výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK