Pojišťovny snížily růst, na pojistném vybraly o 3,5 pct více

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. ledna (ČTK) - Pojistný trh v loňském roce vzrostl, i když nižším tempem než v předchozích letech. Pojišťovny vybraly na pojistném 115,5 miliardy korun, což meziročně znamenalo nárůst o 3,5 procenta. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 99procentním podílem na trhu.

Předloni pojišťovny rostly o 6,6 procenta. Za první loňské pololetí předpis pojistného tuzemských pojišťoven klesl o 0,6 procenta na 60,3 miliardy korun.

Vyšší růst zaznamenalo v loňském roce neživotní pojištění. Předepsané pojistné vzrostlo o 4,8 procenta na 70,6 miliardy Kč. U životního pojištění pojišťovny loni docílily meziročního růstu o 1,5 procenta na 44,9 miliardy korun. Běžně placené pojistné vzrostlo o 7,1 procenta, což bylo více než v roce 2004. Kleslo jednorázově placené pojistné, které se započítává do předepsaného pojistného hned na celé období platnosti pojistné smlouvy.

Pojistný trh by měl podle šéfů domácích pojišťoven po loňském zpomalení začít v letošním roce opět výrazněji růst. "Poslední dostupná čísla ukazují, že po přechodné stagnaci v prvním pololetí se trh vrátil opět k růstu. Předpokládám, že dynamika růstu pojistného trhu se bude dále zvyšovat," řekl ředitel České pojišťovny Ladislav Bartoníček.

"Věřím, že pokud se udrží vysoké tempo růstu domácí ekonomiky, poroste minimálně stejným objemem i celý pojistný trh," doplnil ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen. Ředitel životní pojišťovny Winterthur Petr Žaluda počítá v dalších letech s růstem předepsaného pojistného okolo šesti procent. Zda bude tento růst pomalejší, či rychlejší, bude podle jeho slov záležet především na síle ekonomiky, kupní síle obyvatelstva a dalším vývoji v oblasti daňových benefitů.

Jednotlivé pojišťovny své výsledky za loňský rok zatím nezveřejnily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK