Koruna posunula maximum na 28,25 Kč/EUR, pak oslabila

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. ledna (ČTK) - Česká měna ráno posunula historické maximum o další čtyři haléře na 28,25 Kč/EUR. Poté však oslabila a v závěru se obchodovala kolem 28,40 Kč/EUR. Vůči dolaru ztratila asi 20 haléřů na závěrečných 23,47 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Podle Tomáše Vlka z Patrie byl pro kurz klíčový vývoj v celé střední Evropě. Odpolední výraznější oslabení podle něj může signalizovat změnu a počátek oslabování koruny, ale také jen úpravu pozic investorů před úterní sérií důležitých dat. Důležitý bude také další vývoj zejména polského zlotého.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance je oslabení české měny na spadnutí a koruna se postupně propadne až k 28,80 Kč/EUR. Poté však začne opět směřovat k silnějším hodnotám a letošní rok by mohla zakončit na úrovni 27,90 Kč/EUR.

Silná koruna zlevňuje dovážené zboží a tlumí například i vysoké ceny ropy. Čechům rovněž snižuje náklady na zahraniční dovolené. Zároveň však snižuje zisky exportérům, kteří za své vyvezené zboží dostávají méně peněz.

Americký dolar se po pátečním posílení držel stabilní. Trhy se již soustředí na zasedání tamní centrální banky Fed, poslední po vedením Alana Greenspana, kterého pak nahradí Ben Bernanke. Investoři spoléhají, že očekávané zvýšení úrokových sazeb nebude poslední. Podle Šichtařové je americká měna stále nepřiměřeně slabá a v dalších týdnech posílí až na 25 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK