Americké akcie dopoledne mírně vzrostly díky ropným firmám

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 30. ledna (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne na Wall Street mírně rostly díky zájmu investorů o ropné firmy. Postaral se o to zejména koncern Exxon Mobil Corp., který zveřejnil solidní výsledek hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku.

Těsně před polednem newyorského času se Dow Jonesův index dostal pod závěrečnou hodnotu z minulého pátku a v poledne klesl o 0,05 procenta na 10.901,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil o 0,13 procenta na 2307,2 bodu.

Exxon je největší ropný koncern, s jehož akciemi se veřejně obchoduje na burze. Podnik uzavřel uplynulý rok s rekordními zisky a jeho emise posílila o více než tři procenta nad 63 dolarů. Zájem o Exxon pomohl růst další téměř třicítce firem z odvětví.

Mimo sektor ropných firem ale trh rostl slabě, zejména kvůli obavám z vysokých cen ropy. Drahé energie sice ropným koncernům zvyšují zisky, ale spotřebitele nutí sahat hlouběji do peněženek, napsala s odkazem na analytiky agentura Reuters.

Trh nyní čeká na rozhodnutí americké centrální banky o úrokových sazbách. Výbor pro operace na volném trhu v úterý s největší pravděpodobností opět zvýší základní úrokovou sazbu, a to na 4,5 procenta. Shoduje se na tom většina analytiků na Wall Street. Názor na další zvýšení v březnu ale není jednotný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK