Polsko stále odmítá dohodu o snížené sazbě DPH v EU

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 30. ledna (ČTK) - Polská vláda má stále námitky proti dohodě na změně režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty v Evropské unii, sdělilo polské ministerstvo financí. Polsko minulý týden původní návrh odmítlo a od Evropské komise dostalo čas na rozmyšlenou do úterka. Česká vláda a Kypr svá odmítavá stanoviska k návrhu v sobotu odvolaly.

"Vláda má i nadále negativní postoj k návrhu předloženému rakouským předsednictvím," uvedla ve sdělení ministryně financí Zita Gilowská. Podle ní by nejlepší možnou úpravou návrhu bylo zkrácení platnosti výjimky pro jiné země do konce roku 2007.

Rakousko navrhlo prodloužit platnost snížené sazby DPH na opravy domů a další služby náročné na lidskou práci do roku 2010. Proti tomu se postavily Polsko, Česká republika a Kypr, protože návrh neprodlužoval výjimky, které tyto země sjednaly při vstupu do EU. Pro Česko i Polsko byly nejdůležitější daně na bytovou výstavbu a topení, kde jim platí snížené sazby jen do roku 2007.

Celá věc značně spěchá, protože platnost výjimečného režimu snížených sazeb DPH u některých služeb s vysokým podílem práce vypršela na konci loňského roku. Tyto výjimky využívá devět zemí EU a Evropská komise by proti nim musela zahájit právní kroky.

Původně měla být tato otázka uzavřena do posledního víkendu. Polsko však dostalo čas navíc s ohledem na státní smutek po zborcení střechy výstaviště v Katovicích, kde zahynulo 67 lidí.

Osud návrhu nyní závisí na Polsku, protože dohoda o daních musí být schválena jednomyslně.

Česká republika chce zachovat sníženou sazbu DPH u většiny bytů i po roce 2007 díky takzvanému sociálnímu bydlení. Předpisy EU umožňují trvale používat sníženou sazbu DPH u výstavby a oprav bytů a obytných domů, pokud je přítomen sociální aspekt. Zásadně platí, že nemůže jít o luxusní byty nebo vily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK