MfD: Ústavní soud opět prověří ochranu nájemníků

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Ústavní soud začne opět řešit spor mezi majiteli domů a státem o pokračující regulaci nájemného. Soud začne v příštích dnech rozhodovat o zrušení té části občanského zákoníku, která upravuje vztahy mezi nájemníky a majiteli domů. Ve hře je zrušení části pasáže o bytech, píše Mladá fronta Dnes.

Pokud by soud zrušil tuto část zákoníku, pak by zhruba tři čtvrtě milionu majitelů starých dekretů na byt s regulovaným nájemným ztratilo ochranu, kterou jim napadená pasáž zaručovala. Majitelé by mohli požadovat vyšší nájemné a pokud by se s nájemníky nedohodli, mohli by je z bytu vypovědět.

"Kdyby se vypustila ze zákoníku pasáž o nájmu bytu a Ústavní soud by řekl, že platí jen obecná ustanovení, šlo by všechny smlouvy na dobu neurčitou vypovědět do tří měsíců, a to bez svolení soudu, jak tomu bylo doposud," řekla MfD advokátka Klára Veselá-Samková. Ta bude také hájit české majitele domů u evropského soudu ve Štrasburku, kam se kvůli nájemnému obrátili se stížností na český stát.

Podle mluvčího Městského soudu v Praze Jana Eliáše by také skončily přechody nájmu na příbuzné. Právě z odvolacího senátu Městského soudu vzešel podle MfD podnět na zrušení části občanského zákoníku k Ústavnímu soudu.

Podle mluvčího Ústavního soudu Michala Spáčila budou soudci návrh projednávat již tento týden na plénu. Pak se teprve rozhodne, zda se jím budou zabývat dál.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK