Hranický závod LG.Philips Displays obnovil výrobu

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 31. ledna (ČTK) - Závod LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích na Přerovsku ráno obnovil provoz dvou ze tří linek na výrobu klasických televizních obrazovek. Zařízení firma zastavila v pátek kvůli nedostatku materiálu. Podle mluvčí závodu Zuzany Fojtíkové se společnosti podařilo chybějící komponenty zajistit.

"Na linkách, které jsme uvedli do provozu, budou vypomáhat pracovníci, kteří dříve obsluhovali třetí linku. Mohou se také věnovat údržbě. Práci budou mít, domů je nepošleme. Propouštění nemáme v plánu," řekla mluvčí. Závod LG.Philips Displays zaměstnává zhruba 1300 lidí.

Návštěvu továrny mají dnes naplánovanou představitelé přerovského úřadu práce. Jeho ředitel Michal Langoš v pondělí řekl, že úřad by v případě ukončení výroby požádal vedení firmy o zřízení kanceláře v prostorách v prostorách závodu.

Výroba v továrně se zastavila v pátek. Část zaměstnanců závodu si v následujících dnech vzala podle vlastního uvážení dovolenou. Ostatní pracovníci v továrně uklízeli a pracovali na údržbě.

Do vážných finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding B.V., jež v pátek oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli.

Pokud by se společnost LG.Philips Displays rozhodla ukončit provoz továrny, bude muset státu vrátit mnohamilionové investiční pobídky. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové náklady českého státu na získání investičního projektu LG.Philips dosahují zhruba 1,5 miliardy korun. Zisky státu z působení firmy v ČR představují podle ní nejméně 3,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK