Microsoft uvolnil zkušební verzi nového prohlížeče Explorer

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Softwarová firma Microsoft uvolnila zkušební verzi nového prohlížeče Internet Explorer 7 pod označením Beta 2 Preview. Ta je poprvé určena i pro neregistrované vývojáře a pokročilejší uživatele. Finální komerční verzi chce firma uvést na trh letos v srpnu, uvedl na setkání s novináři produktový manažer Lukáš Křovák.

Nový Explorer bude firma nabízet ve dvou verzích, jednak pro současný operační systém Windows XP, a pak pro nové Windows, které letos mají přijít na trh pod označením Vista.

Proti předchůdci má být prohlížeč přehlednější a bezpečnější. Ovládání bude více používat ikony a méně text. Mimo jiné nabídne možnost otevření více webových stránek v jednotlivých oknech na obrazovce, ochranu proti neoprávněnému sbírání dat, tzv. phishingu, nebo vylepšené funkce pro tisk internetových stránek.

Internet Explorer společnosti Microsoft za poslední rok v tuzemsku podle statistiky Navrcholu ztratil sedm procent svého tržního podílu a na konci loňského listopadu jej používalo 78 procent uživatelů. Naopak konkurenční Firefox během 12 měsíců pokračoval ve zvyšování svého podílu ze šesti na více než 15 procent. Spolu s ostatními prohlížeči z rodiny Mozilla Gecko měl Firefox podíl 18 procent. Další prohlížeč Opera měl téměř tři procenta uživatelů.

Internet Explorer prodává Microsoft jako součást svého operačního systému Windows, který má v počítači většina běžných uživatelů. Naopak Firefox nabízí sdružení Mozilla Foundation volně ke stažení na internetu. Zájem o něj jeví především technicky zdatnější uživatelé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK