Koruna je klidná na 28,39 Kč/EUR a 23,45 Kč/USD

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Česká měna je klidná na 28,39 Kč/EUR. Stagnace by měla pokračovat i po zbytek dne, investoři čekají až na večerní zasedání americké centrální banky Fed. Vůči dolaru je koruna rovněž stabilní na 23,45 Kč/USD, řekl Tomáš Vlk z Patria Online.

Z okolních středoevropských měn dnes oslabuje polský zlotý, a to kvůli obavám, že tamní banka sníží úrokové sazby. Rozhodovat o sazbách dnes bude i slovenská centrální banka a investoři očekávají zvýšení. Slovenská měna je však klidná, stejně jako maďarský forint.

Klidné obchodování by podle Vlka mělo vydržet i po zbytek dne. Koruna bude zřejmě vyčkávat na vývoj na eurodolarovém trhu. Pro ten bude klíčové večerní zasedání americké centrální banky Fed, poslední pod dosavadním šéfem Alanem Greenspanem. Po 18 letech jej ve funkci nahradí dosavadní šéf Rady hospodářských poradců Bílého domu Ben Bernanke.

Investoři doufají, že ohlášené zvýšení úrokových sazeb v USA nebude poslední, ale že by ještě jedno mohlo přijít například v březnu. Podle Markéty Šichtařové z Next Finance je americká měna stále nepřiměřeně slabá a v dalších týdnech posílí až na 25 Kč/USD.

Vůči euru Šichtařová předpovídá rychlý propad koruny až na 28,80 Kč/EUR. Poté však prý koruna začne opět směřovat k silnějším hodnotám a letošní rok by mohla zakončit na úrovni 27,90 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK