Počet nezaměstnaných Němců se opět dostal nad pět milionů

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 31. ledna (ČTK) - Počet lidí bez práce se v Německu v lednu podle předběžných údajů dostal na 5,01 milionu, a poprvé od loňského dubna tak překročil pětimilionovou hranici. Ve srovnání s prosincem přibylo dalších 408.000 lidí, kteří jsou bez práce. Míra nezaměstnanosti vystoupila na 12,1 z předchozích 11,1 procenta.

Pokud by se bral v úvahu sezonní přepočet, nezaměstnaných by bylo 4,69 milionu, tedy o 69.000 více než v prosinci. To je sice znatelné zhoršení proti prosinci, kdy nezaměstnaných o 117.000 ubylo, avšak lepší výsledek než před rokem. Loni v lednu se totiž počet lidí bez práce zvýšil o 285.000 osob.

Po sezonním přepočtu byla míra německé nezaměstnanosti na 11,3 procenta, a zvýšila se tak z prosincových 11,2 procenta. Loni v lednu byla na 11,5 procenta.

"Je to nekonečný příběh. Statistický zmatek na německém trhu práce vešel do dalšího kola. Tentokrát sehrály hlavní roli dva faktory, které posunuly počet nezaměstnaných nad pět milionů. Za prvé, nejnovější údaje jsou výsledkem technických nepřesností ve vztahu k překvapivě dobrým údajům za prosinec," podotkl analytik ústavu HVB Group Andreas Rees.

"Vzhledem k tomu, že údaje za prosinec byly sesbírány dříve, než je obvyklé, mírnější počasí zajistilo příznivější výsledek. Na začátku letošního roku je to ale jiné. Údaje už se nesbíraly v předstihu," pokračoval analytik.

"Za druhé, od února 2006 se zkrátí doba, kdy bylo možné pobírat příspěvky, z maximálních 32 na 12 měsíců. U starších lidí to bude 18 měsíců. Někteří lidé tedy už teď v lednu mohli být propuštěni, aby ještě stihli ty lepší podmínky. Z fundamentálního hlediska nemají údaje o nezaměstnanosti v Německu cenu ani toho papíru, na kterém jsou vytištěny," uzavřel Rees.

Spolkový úřad práce však avizoval, že zlepšení nelze od února čekat. "Bylo by proti očekávání, kdyby nezaměstnanost v únoru opět klesla. Pro nezaměstnanost je normální, že v únoru pokračuje v mírném růstu," sdělil zástupce úřadu práce Heinrich Alt. Počet nezaměstnaných tak zřejmě vzroste nad 5,01 milionu osob.

Národní metodika výpočtu je odlišná od metodiky Evropské unie. Podle ní mělo Německo v listopadu, což jsou poslední známá data, míru nezaměstnanosti 9,3 procenta. V České republice byla v listopadu míra nezaměstnanosti podle unijní metodiky 7,9 procenta a byla pod průměrem Evropské unie. Ten činil 8,5 procenta. Měření českého ministerstva práce a sociálních věcí ale míru listopadové nezaměstnanosti stanovilo na 8,4 procenta.

Kurz eura na horší údaje nereagoval a k dolaru se držel kolem 1,2090 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK