MF mírně zvýšilo odhad letošního růstu HDP na 4,6 procenta

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Česká ekonomika by letos měla vzrůst o 4,6 procenta. Ministerstvo financí mírně zvýšilo svůj předchozí odhad, který počítal s růstem HDP o 4,4 procenta. Rizikem pro ekonomický růst však zůstává příliš silná koruna. Průměrná míra inflace by letos měla činit 2,6 procenta, vyplývá z nové makroekonomické předpovědi MF.

Proti loňskému předpokládanému růstu o 4,9 procenta by tak letos měla česká ekonomika mírně zpomalit. Růst prý bude i nadále tažen stále lepšími výsledky zahraničního obchodu, zrychlit by měla i spotřeba domácností a investiční aktivita firem.

Očekávaný růst by podle ministra financí Bohuslava Sobotky mohla ohrozit příliš silná koruna. Ta se v pondělí dostala až na nové maximum 28,25 Kč/EUR a tento kurz již podle ministra neodpovídá podmínkám v ekonomice.

Silná měna však zároveň brzdí růst cenové hladiny. I přesto však letos průměrná inflace mírně zrychlí z loňských 1,9 procenta na 2,6 procenta, odhadlo MF. Důvodem jsou zejména vysoké ceny energií. V poslední prognóze MF očekávalo inflaci 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK