Analytici: Klasickým televizorům zvoní hrana, výroba nemá cenu

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Televizorům s klasickými obrazovkami zvoní hrana, brzy je nahradí televize s plochou obrazovkou, míní analytici, které ČTK oslovila. Vládní kroky na záchranu výrobce těchto obrazovek v hranickém podniku LG.Philips Displays jsou podle nich nesystémové. Stát by se prý měl pokusit přivést do továrny jiného investora. Vedle LG.Philips má finanční problémy další výrobce klasických obrazovek TCT z Rožnova pod Radhoštěm, výrobu klasických televizorů ukončil i Panasonic v Plzni.

Továrna na klasické obrazovky může fungovat v Evropě už pouze několik let, řekl analytik společnosti Atlantik FT Jan Schiesser. Export mimo Evropu do relativně chudších zemí se podle něj nemůže vyplatit. Poptávka po klasických obrazovkách prudce klesá, dodal analytik PPF Pavel Kohout. Problém má podle něj i Sony, která patří ke špičce v oboru, ale její špičkové obrazovky Trinitron přestávají jít na odbyt.

Michal Mika, ředitel Ecimex Group, která vyrábí klasické obrazovky v TCT, dnes řekl, že problémem není nedostatek zakázek, ale propad cen kvůli dumpingové politice globálních firem, jako jsou LG.Philips nebo Samsung. Velké firmy prý mají zájem tento trh zlikvidovat, aby si udělaly prostor pro prodej dovážených televizí s LCD obrazovkou. Ty se dělají pouze v Asii. "Zákazníci už klasické obrazovky prostě nechtějí a výrobci by se s tím měli vyrovnat a ne vymýšlet konspirativní teorie," reagoval Kohout.

Vláda podle Schiessera podezřele rychle přispěchala s návrhem pomoci LG.Philips, aniž by znala skutečný stav věci. "Je naivní si myslet, ze jakákoli vláda dokáže přesvědčit zákazníky, aby si kupovali 'zastaralé' televize, když je obchodníci přesvědčují o nákupu 'moderních' typů," řekl.

Vláda by se měla zdržet jakékoli další podpory LG.Philips z veřejných zdrojů a měla by vyvinout maximální úsilí, aby již vyplacené podpory byly společností v případě nesplnění smluvních podmínek vráceny, doplnil analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. V případě pomoci ze strany vlády je nutné zhodnotit, zda by tím nebyla porušena pravidla hospodářské soutěže, upozornil analytik Patria Finance David Marek.

Užitečnějšími investicemi by podle něj byly moderní výroby včetně vývojových center. Šance, že po případném odchodu LG.Philips obsadí výrobní haly jiný investor, je díky připravené infrastruktuře a zázemí poměrně velká, podotkl Marek.

Závod LG.Philips Displays zastavil v pátek výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se podnik dostal po rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding, jež v pátek oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Dnes výrobu obnovila na dvou ze tří linek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí oznámilo, že počítá se zapojením České exportní banky či společnosti Osinek do financování výroby v továrně LG.Philips Displays.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK