Tlustý: ODS navrhne snížit základní sazbu DPH z 19 na 15 procent

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Občanská demokratická strana podá v Poslanecké sněmovně návrh na snížení základní sazby DPH z 19 na 15 procent, uvedl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Změna by podle něj znamenala zlevnění velké části zboží a služeb včetně energií. Klesly by i příjmy státu, jejichž snížení ale Tlustý neupřesnil. Vyjádření ministerstva financí se zjišťuje.

Navzdory tvrzení vlády o stoupající životní úrovni občanů se podle občanských demokratů neustále zvyšují životní náklady především rodin s dětmi. Od ledna 2005 způsobilo zdražení řady výrobků a služeb v rámci přesunů DPH zvýšení nákladů rodin s dětmi o 8500 korun ročně. Od letošního roku povede zdražení energií a vody k růstu nákladů rodin o další 4000 korun ročně. V roce 2008 pak podraží minimálně podstatná část bytové výstavby a tepla a zároveň se vlivem vládou odsouhlasených ekologických daní zdraží tuhá paliva, vypočetl Tlustý.

Návrh na snížení základní sazby podle něj ODS předloží jako samostatný a nebude ho přičleňovat k jinému již projednávanému zákonu. Navrhne přitom zrychlené projednávaní, aby úprava mohla být přijata do konce volebního období.

V Česku jsou v současnosti dvě sazby DPH - základní 19procentní a snížená pětiprocentní. Ta platí například pro většinu potravin, dětské pleny, lékárenské pomůcky a řadu dalších položek. Stát loni na DPH vybral 147 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK