Prouza: EU se téměř jistě dohodne na nižší DPH na vytápění bytů

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - I přes dnešní polské veto dohody o DPH by dálkové vytápění domácností nemělo od roku 2008 podražit. Na ponechání této položky ve snížené sazbě panuje v EU shoda a ministři financí by to měli potvrdit na některém z příštích zasedání. Řekl to náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Polsko dnes jako jediné z 25 států EU vetovalo dohodu o snížených sazbách DPH. Podle té by od roku 2008 vzrostla sazba DPH na bytovou výstavbu a od roku 2010 na rekonstrukce bydlení. Naopak dálkové vytápění domácností elektřinou, plynem a uhlím mělo zůstat natrvalo ve snížené sazbě.

Nyní tak platí, že všechny tři výjimky ČR skončí v roce 2007 a od dalšího roku by měla sazba DPH vzrůst z pěti na 19 procent. Bytovou výstavbu a rekonstrukce chce vláda vyřešit zavedením pojmu sociální bydlení. To by podle pravidel EU mohlo být nadále zdaněno sníženou sazbou a mělo by se do něj vejít přes 70 procent nové výstavby.

Prodloužení výjimky na vytápění domácností a teplou vodu není podle Prouzy klíčové jen pro ČR, ale například i pro pobaltské státy. "Ten tlak bude obrovský," řekl Prouza. Tato výjimka navíc podle něj žádné zemi EU nevadí, takže se dá očekávat samostatná dohoda. "Diskuse bude jen nad tím, jak to technicky zpracovat," řekl.

Předsedající Rakousko již oznámilo, že v příštích dnech připraví další kompromisní návrh dohody o DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK