Většina akcií na burze oslabovala, hlavně banky a Unipetrol

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Na pražské burze většina akcií ztrácela. V první části dne trh útočil na historická maxima, poté se ale situace zcela obrátila. Negativní nálada se nejvíce podepsala na cenách bank a Unipetrolu. Hlavní index PX 50 odepsal 0,19 procenta na 1521,2 bodu, druhý index PX-D naopak přidal 0,04 procenta na 3871,3 bodu, uvedla burza.

Odpolední prodejní vlna postihla podle obchodníků celý region, přitom Praha byla zasažena je mírně. Třeba polské akcie propadly v průměru o několik procent a ztráta indexu v Maďarsku se blížila jednomu procentu.

Kurz Komerční banky se svezl o 2,28 procenta na 3433 korun a akcie nové emise Erste Bank sestoupily o 1,38 procenta na 1288 korun. Petrochemický holding Unipetrol si pohoršil o 1,4 procenta na 295,8 koruny a snížil letošní takřka třicetiprocentní zisk.

O více než procento na 1172 korun přišla i Zentiva. Nepomohlo zde ani zvýšené investiční doporučení od analytiků brokerské firmy Cyrrus na 1336 korun na akcii, což byl nárůst o téměř čtvrtinu.

Nejvíce bylo možné vydělat na akciích americké mediální společnosti CME, která následovala vývoj na domovském trhu Nasdaq a vyrostla o 4,9 procenta na 1435 korun.

Úspěšné byly i cenné papíry elektrárenského giganta ČEZ, jenž získal 1,15 procenta na rekordních 812,5 koruny. ČEZ podepsal se zástupci americké společnosti PSEG Global smlouvy o nákupu majoritních podílů v polských elektrárenských společnostech Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho a podal závaznou nabídku na privatizaci 67,5procentního podílu v rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud.

Burza celkem zprostředkovala akciové obchody za letos nadprůměrných 3,9 miliardy korun po minulých třech miliardách korun.

Od 1. února se bude index PX 50 stejně jako PX-D přepočítávat každých 60 vteřin místo současných pěti minut. Jde o další krok k vytvoření nového indexu PX, který vznikne splynutím indikátorů PX 50 a PX-D.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK