Koruna lehce posílila na 28,36 Kč/EUR a 23,36 Kč za dolar

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Česká měna odpoledne lehce posílila. K euru zpevnila o několik haléřů na 28,36 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Vůči dolaru koruna posílila o téměř deset haléřů na závěrečných 23,36 Kč/USD. Trhy se zklidnily kvůli večernímu jednání americké centrální banky. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Koruna po celý den stagnovala okolo 28,40 Kč za euro. Na okolních trzích spíše převládala prodejní nálada, která bránila české měně v posilování," uvedl dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Trh se zklidnil s tím, jak čekal na výsledky hlasování centrální banky v Polsku a v USA, dodal analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Dolar zůstal dnes relativně stabilní, i když mu nervozita před zasedáním americké centrální banky Fed přinesla mírné ztráty. Trh čeká dnešní zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, avšak ohledně budoucnosti měnové politiky se bude čekat na každý náznak z úst odstupujícího šéfa Fed Alana Greenspana nebo dalších představitelů banky, upozornil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Americká centrální banka má podle něj v rukou budoucí vývoj dolaru. Pokud se dají do pohybu větší objemy kapitálu, je třeba čekat vliv i ve střední Evropě. "Za pravděpodobnější nyní považujeme, že večerní komentář Fedu vyzní pro dolar spíše negativně," podotkl Vlk.

Trh nereagoval na novou prognózu ministerstva financí, které mírně zvýšilo odhad růstu české ekonomiky v minulém a v tomto roce. Opět zaznělo varování, že úroveň kurzu české koruny neodpovídá makroekonomickým ukazatelům a je hlavním rizikem předpovědi, připomněl Růžička.

Posilování koruny, které děsilo exportéry po většinu ledna, již podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové ztratilo na tempu a kurz se nyní rozhoduje kam dál. V tom by mu mohla pomoci páteční statistika o vývoji zahraničního obchodu v prosinci. První deficit obchodu po delší době by mohl devizový trh poněkud vyplašit a mohl by se stát záminkou ke spuštění poklesu koruny, odhadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK