Sobotka: Polské veto zatím zhatilo české plány na levnější teplo

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Odmítavé stanovisko Polska k návrhu dohody o změně režimu snížené sazby DPH zhatilo snahu české vlády o zařazení dodávek tepla do snížené sazby DPH i po roce 2007 a o dodávkách tepla bude zapotřebí začít jednat znovu. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Dodal, že polské veto ale nemá vliv na plány vlády ohledně DPH u bydlení.

"Kompromis, který spočíval v tom, že ČR bude moci mít i po roce 2007 teplo ve snížené sazbě DPH, spadl pod stůl. O dodávkách tepla bude zapotřebí začít jednat znovu," řekl dnes vpodvečer novinářům Sobotka. Totéž se podle něj týká i rekonstrukčních prací, které měla mít ČR ve snížené sazbě až do roku roku 2010.

Polské veto ale podle něj nemá vliv na plány vlády ohledně DPH u bydlení. "Připravujeme takovou definici, která by nám umožnila i po roce 2007 udržet ve snížení sazbě DPH většinu výstavby bytů a nových domů v ČR," řekl. Česko proto podle něj bude nadále usilovat o výjimku na teplo i po roce 2007.

"Rádi bychom ty problémy vyřešili již v letošním roce tak, aby nepokračovala ta nejistota v dodávkách tepla a stavebních prací souvisejících s bydlením," řekl ministr.

Dodal, že polské rozhodnutí Česku rozhodně radost neudělalo. "Nebyl žádný důvod tuto dohodu shazovat. Polské veto situaci dále komplikuje, vrací ji na začátek a budeme muset dále jednat," řekl.

Podle některých hlasů v Bruselu Polákům nejde ani tak o nižší daň z konkrétní služby, tedy z bytové výstavby, jako o principiální otázku rovnosti mezi starými a novými členy. Většina starých zemí využívá totiž trvalé výjimky z obecného režimu EU, které si nováčkové při vstupních rozhovorech nemohli vyjednat; dostali jen dočasná přechodná období, která vyprší vesměs na konci příštího roku.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy by i přes dnešní polské veto dohody o DPH dálkové vytápění českých domácností nemělo od roku 2008 podražit. Na ponechání této položky ve snížené sazbě panuje v EU shoda a ministři financí by to měli potvrdit na některém z příštích zasedání.

Prodloužení výjimky na vytápění domácností a teplou vodu není podle Prouzy klíčové jen pro ČR, ale například i pro pobaltské státy. "Ten tlak bude obrovský," řekl Prouza. Tato výjimka navíc podle něj žádné zemi EU nevadí, takže se dá očekávat samostatná dohoda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK