MfD: Vláda slíbila firmám při lákání investorů 100 miliard korun

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Stát od roku 2000 slíbil při lákání investorů na dotacích a daňových úlevách víc než 90 miliard korun. Další stamiliony představovaly investice státu a obcí do průmyslových zón, v nich firmy dostávají pozemky obvykle za korunu. Výdaje na budování zón však nejsou zmapovány, protože je centrálně nikdo nesleduje. Píše to Mladá fronta Dnes.

Z téměř stovky miliard korun slíbených podpor vyčerpali investoři zatím jen něco kolem dvou procent. To je dáno tím, že téměř tři čtvrtiny z celkového objemu investičních pobídek představují úlevy na dani. Firmy je začínají využívat i několik let po spuštění provozu, informuje deník.

Firmy na oplátku slibují vložit do ekonomiky přes 226 miliard korun a vytvořit 60.000 pracovních míst. Další tisíce míst vznikají u dodavatelských firem.

Systém pobídek má však řadu kritiků. Například prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl i prezident hospodářské komory Jaromír Drábek soudí, že vládní politika podpory investic upřednostňuje silné zahraniční firmy před domácími. Pobídky se dlouhodobě nelíbí také opoziční ODS.

Pobídky se nyní ocitly v centru pozornosti v souvislosti s potížemi hranické továrny na výrobu obrazovek firmy LG.Philips. Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý v neděli prohlásil, že LG.Philips ukončil výrobu v okamžiku, kdy mu skončily daňové prázdniny, které v rámci pobídek dostal.

Mluvčí CzechInvestu Jana Víšková však tvrdí, že firma daňové prázdniny neměla. Náklady státu na získání této investice podle ní dosahují zhruba 1,5 miliardy korun, zatímco zisky z působení firmy představují nejméně 3,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK