Aktuálně.cz: ČR hrozí postih, nestihla přijmout zákon o zakázkách

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Česká republika nestihla včas přijmout nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Hrozí jí proto řízení kvůli porušení evropského práva. Zákon, jehož předloha teprve čeká na schválení v Senátu, zohledňuje i dvě směrnice, které mělo Česko do konce ledna převést do svého právního řádu. Uvedl to server Aktuálně.cz.

"Lhůta uplynula 31. ledna 2006," potvrdila serveru mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Catherine Susteková. Při zadávaní veřejných zakázek, spolufinancovaných z fondů EU, se musí ČR od dnešního dne povinně řídit zmiňovanými směrnicemi. Platná česká legislativa je v rozporu s evropskými normami. Umožňuje například zvýhodňovat domácí firmy či zadávat zakázky bez výběrového řízení, uvedl server.

Ministerstvo pro místní rozvoj si je vědomo hrozících potíží a má na nejrychlejším přijetí nového zákona o veřejných zakázkách značný zájem. "Pokud by žadatel o dotaci postupoval podle těch ustanovení starého zákona, která nejsou s uvedenými směrnicemi v souladu, hrozí mu, že by dotaci od EU nemusel dostat," uvedla mluvčí MMR Radka Burketová.

MMR si proto nechalo vypracovat analýzu, která má zjistit, kde se unijní směrnice s dosud platnou a Bruselem odmítanou českou legislativou shodují a kde rozcházejí. Má také navrhnout, jak překlenout kritické období, než začne platit nový zákon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK