Naděje na další růst sazeb stáhla dolů akcie, dolar klesl

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. února (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily. Důvodem byla zpráva americké centrální banky, která naznačila, že úrokové sazby v USA budou dále růst. Z firem se na ztrátách trhu nejvíce podepsala tabáková a potravinářská společnost Altria, která očekává v letošním roce pokles zisku kvůli restrukturalizaci potravinářské divize Kraft.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,32 procenta na 10.864,86 bodu a širší index Standard & Poor's 500 ztratil 0,40 procenta na 1280,08 bodu. Index Nasdaq oslabil o 0,04 procenta na 2305,82 bodu. Za celý leden však indexy stouply a jejich růst byl nejvyšším lednovým růstem od roku 2001. Dow Jones si připsal 1,4 procenta, S&P 2,6 procenta a Nasdaq posílil o 4,6 procenta.

Po uzavření trhu oznámila výsledky americká internetová společnost Google. Zisky společnosti byly horší, než čekal trh, což během elektronického obchodování odstartovalo výprodej technologických společností.

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila v úterý úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. K růstu sazeb přistoupila banka již po 14. za sebou. V doprovodném prohlášení banka uvedla, že bude potřeba i dále zvyšovat sazby, aby se udržela na uzdě inflace.

Dolar díky dalšímu zvýšení sazeb smazal velkou část svých předchozích ztrát, avšak nepodařilo se mu dostat do zisku vůči hlavním měnám a skončil tak s mírnou ztrátou. Vyšší sazby zvyšují výnosnost dolarové jmění v poměru k zemím s nižšími sazbami a zájem o nákup dolaru tak roste.

V závěru obchodování dolar k euru oslabil o 0,5 procenta na 1,2151 USD. K japonskému jenu dolar klesl o 0,2 procenta na 117,32 JPY, když během dne se propadl až na 116,90 JPY. Dolar o 0,6 procenta oslabil i k libře a švýcarskému franku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK