Bush chce snížit závislost USA na dovozu ropy z Blízkého východu

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 1. února (ČTK) - Americký prezident George Bush stanovil Spojeným státům cíl snížit závislost na dovozu ropy z Blízkého východu do roku 2025 o 75 procent. Stát by se tak mělo prostřednictvím rozvoje alternativních technologií, jako je využívání etanolu nebo vodíkového pohonu, uvedl Bush v noční zprávě o stavu unie.

"Amerika je závislá na ropě, která je často dovážena z nestabilních částí světa," řekl Bush. "Když uplatníme talent a technologie Ameriky, bude moci tato země dramaticky zlepšit své životní prostředí, překonat fázi založenou na ropě a odkázat naši závislost na ropě z Blízkého východu do minulosti," řekl prezident.

Bush tak chce již příští týden požádat o zvýšení financí na výzkum čisté energie ve federálním rozpočtu na příští rok o 22 procent. Dodatečné peníze mají jít na rozvoj solární a větrné energie, čistší spalování uhlí, jadernou energii a vývoj hybridních automobilů, kombinujících benzinový a elektrický pohon.

Bushův projev je v souladu s koncepcí jeho vlády na budoucí omezování skleníkových plynů, působících podle řady vědců globální oteplování. Americká koncepce je založena právě na rozvoji nových technologií a kontrastuje s postojem Evropy, která spoléhá na snižování emisí pomocí direktivních limitů, stanovených Kjótským protokolem. Americkou koncepci investic do čistších technologií podporuje Austrálie, Japonsko, Čína, Indie a Jižní Korea a tato skupina se podílí na celkových emisích více než 50 procenty.

Nynější předpovědi vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) ale naznačují, že cíle výrazně omezit závislost na ropě z Blízkého východu bude těžké dosáhnout. EIA předpokládá, že v roce 2025 bude z této oblasti pocházet čtvrtina světové ropné produkce a že USA budou záviset na dovozu ropy z 60 procent.

Bush se v projevu zabýval dlouhodobými cíli a nemluvil o krátkodobých plánech, například o připravovaném zpřísnění norem pro automobilové emise nebo otevření aljašské přírodní rezervace ANWR těžbě ropy. Jeho plány navazují na to, co se již loni v srpnu objevilo v novém energetickém zákoně.

Zvláštní důraz Bush klade na využívání etanolu, rostlinného paliva přimíchávaného do benzinu. Podle prezidenta bude nutné investovat miliony dolarů do výrobních pobídek a vývoje, aby se etanol dal vyrábět kromě kukuřice i z dalších plodin a také z odpadové dřevní hmoty a celulózy. "Naším cílem je, aby nový druh etanolu vstoupil do praxe a stal se konkurenceschopným do šesti let," řekl Bush.

EIA je skeptická rovněž vůči roli etanolu. Úřad předpokládá, že v roce 2025 se etanol z kukuřice a celulózy bude na spotřebě benzinu v USA podílet jen 4,3 procenta.

Výrobci obnovitelných paliv Bushovy plány oceňují. Prezident Asociace pro obnovitelná paliva Bob Dinneen vyjádřil radost nad tím, že Bush "chce směrovat zemi k energetické budoucnosti, která bude méně závislá na nespolehlivých a stále dražších zahraničních zdrojích ropy, a naopak závislejší na doma produkovaných obnovitelných zdrojích jako etanolu".

Opoziční demokraté tradičně Bushe za jeho myšlenky peskovali a mluvili o něm jako o zastánci ropných koncernů, třebaže projev nikde nenaznačoval podporu tomuto sektoru. "Prezidentova výřečnost o energetické nezávislosti by mohla být důvěryhodná, kdyby nenechal psát svoji energetickou politiku ropným sektorem," řekl prezident Demokratické strany Howard Dean. Podle neúspěšného uchazeče demokratů o prezidentský úřad Johna Kerryho je "celá Bushova administrativa a washingtonští republikáni závislá na ropě".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK