Koruna je klidná na 28,36 Kč/EUR a 23,36 Kč/USD

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Česká měna je klidná na úrovni 28,36 Kč/EUR. Na trhu nejsou žádné důležité informace a klid je i v celém středoevropském regionu, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru je koruna rovněž stabilní na 23,36 Kč/USD.

Obchodování by mělo zůstat klidné i po zbytek dne. Podle Luboše Mokráše z České spořitelny bude důležitý i vývoj politické situace v Polsku. Tamní senát neschválil rozpočet na letošní rok, což může vést k vyhlášení předčasných voleb.

Pro korunu by podle Vejmělka měly být zásadní páteční výsledky zahraničního obchodu. On sám očekává schodek devět miliard korun, což by mělo kurz srazit na slabší hodnoty kolem 28,50 Kč/EUR. Tendence k oslabování by kvůli postupující nervozitě na trhu mohla přijít již dříve.

Zatímco na počátku týdne koruna vytvořila nové maximum 28,25 Kč/EUR, během jednoho až dvou týdnů by mohla oslabit až na 28,90 Kč/EUR, odhaduje ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Důvodem bude vybírání zisku investorů a odliv spekulativního kapitálu.

Americká centrální banka Fed v úterý podle očekávání zvýšila úrokové sazby. Zároveň se však údajně snížila pravděpodobnost dalšího růstu. Bankéři zasedali naposledy pod vedením Alana Greenspana, kterého po 18 letech ve funkci vystřídal dosavadní šéf Rady hospodářských poradců Bílého domu Ben Bernanke.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK