Spotřeba elektřiny v ČR loni stoupla o dvě pct, výroba klesla

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Spotřeba elektrické energie v České republice stoupla loni o 2,3 procenta na 57,7 terawatthodiny (TWh), výroba naopak meziročně klesla. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu.

Loňský nárůst spotřeby táhla především poptávka velkoodběratelů, která meziročně stoupla o 3,9 procenta. O více než procento se zvýšila také spotřeba elektřiny u domácností, podnikatelé však využití elektrické energie mírně snížili.

Výroba elektřiny v Česku loni klesla o 2,1 procenta z předloňských rekordních 84,3 TWh. Zhruba na stejné úrovni zůstala v roce 2005 výroba elektřiny v uhelných elektrárnách, naopak o šest procent na 24,7 TWh klesla produkce v jaderných zdrojích. Zhruba o pětinu na tři TWh vzrostla výroba ve vodních elektrárnách. Vyšší byla i produkce ve větrných elektrárnách, jejich podíl je však na celkové produkci na úrovni 0,03 procenta.

Česko loni vyvezlo stejně jako o rok dříve zhruba 30 procent celkové produkce. Meziročně export mírně klesl na 25 TWh. Naopak čtvrtinovým tempem stoupl dovoz elektřiny na 12,4 TWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK