Sněmovna schválila zákon o rezervách, zpřehlední audit firem

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Zpřehlednit audit firem a určování jejich tržní ceny je cílem novely zákona o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů. Předlohu schválila sněmovna. Posoudit ji ještě musí Senát a podepsat prezident republiky.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je hlavním cílem návrhu zajistit peníze odpovídající vytvořeným rezervám tak, aby z nich bylo možné financovat výdaje v oblastech, na které byly rezervy vytvořeny. Ministerstvo financí, které novelu vypracovalo, v návrhu počítalo i s tím, že se ve všech oblastech bude při tvorbě rezerv postupovat stejně a nebudou to upravovat různé normy, například horní zákon či atomový zákon.

U některých typů firem platí totiž specifické úpravy. Například doly si dělají rezervy pro případy ekologických katastrof, banky zase pro případné řešení špatných úvěrů. Novela řeší i otázky ochrany rezerv před konkurzem a dalšími riziky. Upravuje rovněž možnost bezpečného zhodnocování rezerv prostřednictvím investic do státních dluhopisů.

Předloha měla původně nabýt účinnosti 1. ledna letošního roku. Sněmovní rozpočtový výbor ale navrhl, aby se tak stalo prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK