Francie a Lucembursko se staví za Arcelor v odporu proti Mittalu

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 1. února (ČTK) - Premiéři Francie a Lucemburska se postavili za západoevropského výrobce oceli Arcelor, který se brání před pohlcením větším konkurentem Mittal Steel. Obě země mají strach z toho, že spojení největších dvou ocelářských firem světa povede ke ztrátě pracovních míst.

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker po setkání s francouzským předsedou vlády Dominiquem de Villepinem naznačil, že obě země budou svůj postup proti nabídce Mittalu koordinovat. "Vzájemně jsme se ujistili, že se shodujeme ohledně reakce na nepřátelské akce Mittalu proti Arceloru," řekl Juncker.

Juncker se dnes ještě sejde s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem, a poté pojede k jednáním do Belgie. Lucembursko je největším akcionářem Arceloru, v němž má podíl 5,6 procenta.

Mittal v pátek překvapivě nabídl 18,6 miliardy eur za Arcelor, vzniklý v roce 2002 spojením francouzské Usinor, lucemburské Arbed a španělské Aceralia Siderurgica. Spojená firma by objemem výroby překročila hranici 100 milionů tun ročně a měla by téměř 350.000 zaměstnanců ve 27 zemích. Mezi ně patří i Česká republika, kde Mittal koupil bývalou Novou huť, nynější Mittal Steel Ostrava.

Indický vlastník Mittalu Lakshmi Mittal se počátkem týdne snažil na diplomatickém turné zmírnit odpor západoevropských vlád ke svému plánu. Vesměs nepochodil, jen ve Franci se mu v úterý dostalo vstřícné odpovědi od šéfa finanční komise Senátu Jeana Arthuise. Nadějný je také postoj Evropské komise, jejíž komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová řekla, že plán prozkoumá, ale že žádné předsudky vůči němu nechová. Dnes se Mittal setká právě s Kroesovou.

Pro Francii je spor o Arcelor dalším případem pokusu cizí firmy o ovládnutí národního šampióna. Villepin, který chce příští rok vstoupit do boje o prezidentské křeslo, v této souvislosti v úterý vystupňoval kampaň "ekonomického patriotismu", když vyzval francouzské a evropské firmy, aby chránily své zájmy.

Mittal má sídlo v Nizozemsku, jeho akcie se obchodují v Londýně a firma sama říká, že se považuje za evropskou, třebaže má aktivity po celém světě. Arcelor na druhé straně využívá výhod globalizace nejméně od roku 2004, kdy začal silně expandovat v Brazílii.

Boj proti Mittalu vede šéf Arceloru Guy Dollé. Ten obviňuje Mittal ze snahy dostat se ke třímiliardové hotovosti jeho firmy, aby rekonstruoval zastaralé ocelárny ve východní Evropě a v USA. Podle listu Financial Times ho za to dnes kritizoval americký finančník Wilbur Ross, který řekl, že se chová jako "dítě ve své ohrádce".

Souboj rozhodnou akcionáři Arceloru. Vedení firmy může počítat s podporou 19 procent hlasů, které kontroluje Lucembursko, rodina Aristrainů, belgický region Valonsko a zaměstnanci Arceloru. Dollé tak potřebuje získat dalších 35 procent akcionářů, aby měl většinu, která by nabídku zablokovala.

Akciový trh zatím tahu Mittalu tleská. Akcie Arceloru od pátku vzrostly o 31 procent a Mittal posílil o 13 procent. Podle analytiků Mittal svou nabídku nebude muset zvyšovat a má dobrou naději na vítězství.

Evropská komise mezitím varovala Paříž a další vlády před zasahováním do evropských fúzí, kde má výlučnou pravomoc Brusel. "Členské státy nemohou intervenovat na základě hospodářské soutěže do fúzí evropských dimenzí," řekl mluvčí komise Jonathan Todd.

Rovněž komisař pro jednotný trh Charlie McCreevy vyzval v úterý země EU, aby na poli nadnárodních fúzí nepodléhaly protekcionismu. Minulý týden Evropská komise požádala Francii, aby jí vysvětlila dekret, který dovoluje chránit vybraná odvětví před vstupem zahraničních firem. Na seznamu chráněných odvětví není ocelářství, ale například zbrojní výroba, šifrování, počítačová bezpečnost nebo kasina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK