Sněmovna schválila propojení ČSÚ s databázemi státní správy

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Český statistický úřad si zřejmě bude moci vyhledávat v databázích státní správy potřebné informace, aby je nemusel požadovat po lidech a firmách. Počítá s tím novela zákona o statistické službě, kterou dnes sněmovna schválila, a nyní ji tedy posoudí Senát.

Poslanci k samotné vládní předloze žádné velké úpravy nenavrhovali, soustředili se spíše na související změny zákonů. Mimo jiné novelizovali zákon o správě daní a poplatků, který se týká například penále za dodatečně vyměřené daně.

Poslanec ODS Michal Doktor byl proti této změně a uvedl, že novela zpřísňuje sankční režim, ačkoli i ministr financí podle něj sliboval naopak zmírnění. "Zatímco v dosud platném režimu je úročení uplatňováno pouze prvních 500 dnů, navrhovaná změna rozšiřuje toto sankční období až na dobu pěti let," řekl.

Novela by měla podle poslanců přinést ochranu před nečinností daňových úřadů v případech, že o věci nerozhodnou déle než půl roku. Další pasáž novely má stanovit, že nedoplatek na dani je povinen uhradit také ručitel, pokud mu zákon povinnost ručení ukládá a správce daně jej k úhradě nedoplatku vyzve.

Samotná novela o statistické službě má odstranit dosavadní stav, kdy údaje, které lidé nebo firmy poskytují veřejné správě, po nich později opět požaduje ČSÚ. "Novela zákona by měla umožnit statistikům přístup do některých nových velkých databází veřejné správy, aby ČSÚ snížil zátěž respondentů," řekl již dříve mluvčí úřadu Roman Prorok.

ČSÚ by měl třeba získat větší přístup k datům ministerstva financí. Statistici již nyní mají přístup do některých daňových registrů, které používají například při dopočítávání údajů o hrubém domácím produktu. Další výhodou by měla být možnost využívat všechna data z evidence obyvatel od ministerstva vnitra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK