Koruna oslabila na 28,40 Kč/EUR, k dolaru na 23,50 Kč

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Česká měna ve středu při poklidném obchodování mírně oslabovala. Vůči euru oslabila o čtyři haléře na 28,40 Kč/EUR, kde stála před 17:00. K dolaru klesla výrazněji díky ziskům americké měny na světových trzích až na závěrečných 23,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria Finance.

Domácí měna po většinu dne mírně ztrácela, trh postrádal nové kurzotvorné informace, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Výsledky státního rozpočtu koruna obvykle ignoruje a ani dnešek podle něj nebyl výjimkou.

Koruna v předešlých dnech zpevnila na historické maximum a podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové bylo jen otázkou času, kdy se zejména londýnští spekulanti začnou obávat, že pokračovat ve spekulativních nákupech koruny by mohlo být rizikové. "V těchto dnech spekulativní kapitál pozvolna zařazuje zpátečku," podotkla.

Dolar dnes na světových trzích sílil. Šéf americké centrální banky Fed Alan Greenspan se po řadě let v úřadu rozloučil dalším zvýšením úrokových sazeb, čímž naplnil očekávání trhu. "Navíc komentář centrálních bankéřů vzbudil v mnoha hráčích na trhu naději, že sazby budou ještě růst," podotkl Pikora.

Pro korunu by nyní podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka měly být zásadní páteční výsledky zahraničního obchodu. On sám očekává schodek devět miliard korun, což by mělo kurz srazit na slabší hodnoty kolem 28,50 Kč/EUR. Během jednoho až dvou týdnů by koruna mohla oslabit až na 28,90 Kč za euro, odhadla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK