ÚOHS: Vláda může užít pro LG.Philips Displays podporu na záchranu

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 1. února (ČTK) - Vláda může ve prospěch hranické továrny na výrobu televizních obrazovek, kterou vlastní zbankrotovaná nizozemská společnost LG.Philips Displays Holding, použít pouze takzvanou podporu na záchranu. Sanace ekonomických problémů má totiž velmi přísná pravidla a v Evropské unii není povolena. Pro rychlou pomoc ale existují výjimky, řekl náměstek předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kamil Rudolecký. V uplynulých dnech se hovořilo o úvěru 300 milionů Kč.

Podpora na záchranu však trvá jen šest měsíců, poté následuje buď krach firmy nebo vrácení veřejné podpory či její pokračování ve formě restrukturalizace. "Podpora na záchranu má dvě formy, a to půjčku nebo záruku na půjčku," vysvětlil Rudolecký. Evropská komise dostává taková rozhodnutí pouze na vědomí, nemusí je tedy podle ÚOHS schvalovat.

Další možností je podle náměstka řešení situace společnosti na tržním principu, což však považuje za nepravděpodobné. "Zatím nemáme ve věci žádné konkrétní informace, pohybujeme se proto pouze v obecné rovině," upozornil Rudolecký.

LG.Philips Displays Holding minulý týden oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. To uvrhlo do velkých problémů český závod LG.Philips Displays v Hranicích na Moravě, který kvůli nedostatku materiálu musel minulý týden v pátek zastavit produkci. V úterý se však výrobní linky opět rozjely a továrna má údajně zajištěný roční odbyt pro dvě linky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí oznámilo, že má plán na zachování výroby v továrně, který počítá se zapojením státem vlastněné České exportní banky či společnosti Osinek do financování výroby. Hranická továrna by tímto způsobem mohla získat úvěr až 300 milionů korun. Vedení hranického závodu podle Fojtíkové s MPO nadále jedná.

MPO nyní zjišťuje, zda jeho plán na záchranu hranické továrny je v souladu s pravidly hospodářské soutěže. "Samozřejmě nemůžeme navrhovat vládě řešení, které by bylo v rozporu se soutěžním právem a pravidly ČR nebo Evropské unie. Taková konzultace nyní probíhá," uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Odborníci ale před půjčkou varují. Ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek dnes Českému rozhlasu řekl, že státní pomoc by mohla mít rysy nedovolené veřejné podpory. "Pravidla pro poskytování pomoci podnikům z veřejných prostředků mají v EU celkem striktní ráz a v podstatě se mohou týkat pouze nových investic. Takže to rozhodně není tento případ," řekl. Případem by se mohla zabývat Evropská komise a nedovolená veřejná podpora by se pak musela vrátit. "Možná by se na to vztahovala i nějaká pokuta českému státu," dodal.

Sankce podle Sobíška hrozí i ze strany antimonopolního úřadu. Podle něj by se totiž na ÚOHS mohly obrátit firmy, které by se cítily poškozeny jednáním českého státu, protože jim nepomohl, když se ocitly v podobné situaci.

Vedle LG.Philips Displays má ekonomické problémy další výrobce klasických obrazovek TCT z Rožnova pod Radhoštěm, výrobu klasických televizorů už ukončil plzeňský Panasonic AVC Networks Czech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK