Americké akcie dopoledne rostly díky výsledkům Boeingu

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky solidním výsledkům hospodaření Boeingu za poslední čtvrtletí minulého roku. Údaje o ekonomice navíc ukázaly, že zpracovatelský průmysl ve Spojených státech stále roste, ale ne tak silně, aby to obnovilo obavy z inflace.

Dow Jonesův index zahrnující třicet nejsilnějších emisí burzy na Wall Street v poledne posílil o 0,4 procenta na 10.913 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se ale v 18 hodin SEČ snížil o čtvrt procenta na 2300 bodů.

Na technologický sektor dolehla výsledková zpráva internetového vyhledávače Google. Podnik nenaplnil výsledkové očekávání mezi analytiky poprvé od srpna 2004, kdy jeho akcie vstoupily na burzu.

Širšímu trhu pomohl růst emise farmaceutické společnosti Amgen, která posílila o více než šest procent na 77,46 dolaru. Firmě k tomu pomohla zpráva, že její rival Roche Holding neuvede na trh konkurenční preparát tak rychle, jak investoři předpokládali.

Boeing zvýšil čtvrtletní zisk více než dvojnásobně na 460 milionů dolarů a překonal tak očekávání finančníků. Zisková marže koncernu vzrostla v divizi dopravních letadel i ve výrobě vojenské techniky. Boeing zároveň zvýšil výhled zisku na letošní rok, napsala agentura Reuters.

Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v lednu mírně polevila, převážně vinou slabšího pracovního trhu, vyšších nákladů a nižšího objemu nových zakázek. Lednový výsledek zaostal za odhady analytiků, prosincová hodnota ale byla revidována vzhůru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK