Právo: Sobotka chce odměny v ČKA snížit na polovinu

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Mzdy a odměny členů představenstva České konsolidační agentury by měly podle představ ministra financí Bohuslava Sobotky klesnout ve srovnání s loňským rokem o 45 procent. Sobotka už o snížení požádal dozorčí radu, která má toto rozhodnutí v kompetenci. Odměna členů dozorčí rady by měla podle Sobotky představovat nejvýše 30 procent odměny člena představenstva. Píše to Právo.

Úroveň platů a odměn členů představenstva za loňský rok není známa, protože členové představenstva je nesmí zveřejňovat. Za rok 2004 však pět členů představenstva obdrželo dohromady 23 milionů korun. Devět členů dozorčí rady dostalo odměny v objemu 7,3 milionu korun.

Právo připomíná, že požadavek na snížení odměn přichází v době, kdy sněmovna jedná o odvolání dvou členů dozorčí rady za ODS. Jde o jejího předsedu Vlastimila Tlustého a exposlance Vladimíra Doležala. Ten se mandátu vzdal nedávno kvůli podezření z korupce. Nahradit by je měla poslankyně Zuzka Rujbrová (KSČM) a Miroslav Svoboda (ČSSD). Sněmovna však ve středu o odvolání nestačila hlasovat.

Sobotka se již v lednu obrátil dopisem na Tlustého s žádostí aby systém odměňování představenstva a dozorčí rady za loňský rok odpovídal činnosti a výsledkům hospodaření ČKA. Odměňování by si podle něj mělo zachovat motivační roli, ale nemělo by vybočovat "radikálním způsobem" z úrovně jiných státních společností. ČKA loni poprvé hospodařila se ziskem a vydělala 1,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK