Druhý blok Temelína začal dodávat proud do rozvodné sítě

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 2. února (ČTK) - Druhý blok jaderné elektrárny Temelín dnes začal opět dodávat proud do rozvodné sítě. Blok, který byl odstaven od začátku ledna, bude v provozu na poloviční výkon a pracovníci elektrárny provedou plánované fyzikální testy. Na konci týdne začne blok pracovat naplno, informoval mluvčí elektrárny Václav Brom. První blok elektrárny je na plném výkonu.

Při polovičním výkonu otestují pracovníci například rovnoměrné rozložení výkonu v reaktoru, další testy plánují při devadesátiprocentním výkonu bloku. Pracovníci elektrárny blok připojili k síti dnes v 00:45.

Během odstávky se udělaly všechny naplánované práce, zejména výměna vysokotlakého rotoru turbíny. Výkon druhého bloku byl od července snížen asi o 15 procent. Rotoru totiž chybělo čtvrté oběžné kolo, které technici vymontovali po předchozích problémech s chvěním turbíny.

Během opravy se minulý týden projevila i další závada, kvůli níž v odstaveném druhém bloku vytekly tisíce litrů radioaktivní vody. Technici našli netěsnost v uzlu ručních armatur odvzdušňujících třetí parogenerátor a poruchu odstranili, o víkendu ověřili účinnost opravy tlakovými zkouškami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK