Americké akcie dopoledne klesly kvůli obavám z vyšších úroků

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. února (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street dopoledne klesaly, protože se investoři obávají dalšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Obavy vyvolala zpráva o produktivitě.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, snížil téměř o procento na 10.846,2 bodu. Index trhu Nasdaq v poledne klesl o procento a čtvrt na 2281,6 bodu.

V čele poklesu byly akcie energetik a společností z finančního sektoru kvůli neočekávanému poklesu produktivity v posledním čtvrtletí minulého roku. Produktivita se snížila poprvé za téměř pět let a prohloubila obavy z inflace i z páteční zprávy o lednovém vývoji na trhu práce v USA.

Investoři sledují faktory naznačující vývoj inflace a trhu práce, které by mohly ovlivnit rozhodování o úrokových sazbách. "I když si nemyslím, že jedno číslo změní postoj Fedu, trhy na údaje reagují a tato čísla nejsou pro inflaci příznivá," řekl šéf servisu pro privátní klienty JPMorgan.

Negativní náladu na trhu prohloubily některé znepokojivé výsledkové zprávy. Nižší zisk například přinesl průmyslový konglomerát Tyco International Ltd., který navíc varoval před poklesem zisku i v nynějším čtvrtletí. Akcie skupiny dopoledne v jednu chvíli oslabily o 3,5 procenta na 25,18 dolaru, napsala agentura Reuters.

Produktivita amerických zaměstnanců loni rostla nejnižším tempem od roku 2001, zatímco náklady na jednotku práce rostly nejrychleji za pět let. V posledním čtvrtletí roku dokonce produktivita zaznamenala propad do záporných čísel, sdělilo dnes ministerstvo práce USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK