Akciový trh v Japonsku oslabil, dolar si drží zisky

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 3. února (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se v pátek snižovaly, za jejich ztrátami ale stály jen technické faktory. Investoři prodávali především ty akcie, které za poslední více než týden nejvýrazněji zpevnily. Na devizovém trhu si dolar drží zisky a obchodníci vyčkávají na odpolední zprávu o vývoji na trhu práce v USA.

Index Nikkei 225 odepsal 50,91 bodu a den uzavřel slabší o 0,30 procenta na hodnotě 16.659,64 bodu. Ve čtvrtek ale vystoupil na nejvyšší úroveň za více než pět let díky zlepšujícímu se stavu ekonomiky. Širší index Topix oslabil o 0,18 procenta a uzavřel na 1707,96 bodu.

Na obchodování měly vliv rovněž čtvrteční ztráty na amerických trzích. V Japonsku proto oslabovaly například akcie Konica Minolta Holdings, u nichž měli jejich majitelé za poslední dny největší zisky z růstu kurzu. Naopak Matsushita zpevnila asi o dvě procenta v reakci na nejlepší čtvrtletní zisk za posledních 14 let.

Po skončení obchodování zveřejnila výsledky hospodaření společnost Tokyo Electron, která vyrábí zařízení k produkci čipů. Zisk firmy nepatrně klesl, i když management ponechal výhled na celý rok beze změn. Výhled je však pod odhady trhu, a proto lze v pondělí čekat výraznější výkyvy kurzu této emise.

Na devizovém trhu se dolar zatím drží v úzkém rozpětí a trh vyčkává na odpolední zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Od ní očekává, že v lednu vzniklo asi 240.000 nových pracovních míst, i když část analytiků předpovídá až 300.000 míst. Zpráva by měla naznačit, zda Američané v březnu opět zvýší základní úrok, který v úterý posunuli na 4,5 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2087 USD, a nepatrně tak oslabil z předchozích 1,2040 USD. Vůči japonskému jenu zůstal beze změn na 118,43 JPY, zatímco euro k jenu zpevnilo na 143,17 z předchozího kurzu 142,59 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK