Sněmovna rozšířila okruh institucí, které vydávají platební karty

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Poslanecká sněmovna rozšířila okruh institucí, které budou moci vydávat platební karty a elektronické peněženky. K bankám tak přibudou i takzvané instituce elektronických peněz, tedy Česká národní banka a spořitelní a úvěrní družstva. Sněmovna o změně rozhodla schválením novely zákona o platebním styku.

Na doporučení Senátu poslanci vyřadili ze zákona pasáž, která zakazovala státu účast v arbitrážích s českými firmami. Poslanci v čele se Zdeňkem Koudelkou (ČSSD) původně počítali s tím, že místo tohoto mimosoudního vyrovnání by se případnými spory zabývaly jen soudy. Navrhovali také, aby stát odstoupil i od aktuálních arbitráží. Takové arbitráže by měl podle jejich názoru převzít a dokončit soud. Soud měl též rozhodnout o náhradě nákladů neskončeného rozhodčího řízení.

Pojem instituce elektronických peněz je v českém právním systému nový. Dosud v Česku mohly působit jen zahraniční instituce elektronických peněz s potřebnou licencí. "Činnost institucí elektronických peněz je omezena pouze na vydávání a správu elektronických peněz, činnosti s tím úzce související a správu dat," uvedla vláda.

Minimální výši základního kapitálu instituce elektronických peněz novela stanoví na milion eur (asi 30 milionů korun). Dále ukládá institucím elektronických peněz povinnost udržovat kapitál alespoň ve výši dvou procent z celkových závazků z vydaných elektronických peněz, povinnost zpětné výměny elektronických peněz a povinnost udržovat krytí elektronických peněz bonitními aktivy. Předloha by měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK