Počet konkurzů v EU loni vzrostl o několik set na téměř 168.000

05.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. února (ČTK) - Počet prohlášených konkurzů v zemích Evropské unie loni vzrostl o 431 na 167.704. Jejich největší pokles nastal v Lotyšsku, nejvíce jich naopak přibylo na Slovensku. V Česku se počet konkurzů snížil o 256 na 1205. Sdělil to ředitel společnosti Coface Czech Jiří Hylmar.

Na Slovensku v roce 2005 vzrostl počet prohlášených konkurzů o 32,8 procenta na 1061, v Litvě o 16,3 procenta na 726 a v Rakousku o 11,7 procenta na 7056. Naopak v Lotyšsku bylo loni konkurzů o 42,7 procenta méně, v Polsku o 35,5 procenta a v Portugalsku jejich počet klesl o 18,3 procenta.

Ve stabilizovaných ekonomikách se počet konkurzů mění v závislosti na ekonomickém cyklu, který ale lze sledovat jen v delším časovém horizontu, nikoliv při srovnání dvou let, řekl ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. "V Evropě navíc v posledních letech nepozorujeme typický ekonomický cyklus. Počet konkurzů v určité zemi může být také jednorázově ovlivněn změnami v právním systému," dodal.

Hospodářský cyklus není jediným významným faktorem ovlivňujícím počet konkurzů, upozornil analytik Patria Finance David Marek. Úspěch jedné firmy může podle něj z trhu vytlačit konkurenty, přestože se celkový objem produkce na trhu zachová či dokonce zvýší. Také v případě velkého počtu malých a středních firem lze podle něj očekávat i za příznivého vývoje poměrně vysoký počet konkurzů.

Podnikatelské prostředí v Česku by měla podle Hylmara zlepšit nová úpadková legislativa. Vládní ČSSD a opoziční ODS se před několika týdny dohodly na podobě nového zákona o konkurzech, který má konkurzy výrazně zrychlit, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků. Nyní má ČR podle expertů nejhorší úpadkové právo v Evropě a jedno z nejhorších na světě.

Coface Czech Credit Management Services je stoprocentní dcerou rakouského holdingu Coface Intercredit Holding AG se sídlem ve Vídni. Jeho prostřednictvím je součástí francouzské skupiny Coface. Firma poskytuje služby v oblasti obchodních informací a řízení pohledávek ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK