Brokerům loni stoupl majetek ve správě o rekordních 131 mld. Kč

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Obchodníkům s cennými papíry, kteří nabízejí klientům i zhodnocování majetku za úplatu, loni přibylo práce. Na konci prosince měli ve správě o 130,6 miliardy korun více než o rok dříve. Celkem brokeři obhospodařovali prostředky za 352,8 miliardy korun. Na tiskové konferenci to uvedl člen představenstva Asociace pro kapitálový trh (AKAT) Jan Kabelka.

Za rok 2005 se majetek u obchodníků rozrostl takřka stejně, jako v předešlých třech letech dohromady. Čísla mohla být ještě vyšší, jenže členem AKAT není jedna z předních domácích firem PPF Asset Management. Martin Burda z ISČS zase upozornil, že Česká spořitelna nemá na rozdíl od konkurentů v evidenci zahrnuty podílové fondy.

Generální manažer Asociace fondů a asset managementu České republiky Martin Hanzlík poznamenal, že pro vykazování majetku nemají jednotná pravidla ani ve vyspělých evropských zemích. Sjednocení metodiky se ale již připravuje.

Více než polovinu klientů makléřských firem tvořily právnické osoby, zejména pojišťovny a penzijní fondy, které si nechávají spravovat objemné kapitálové fondy a technické rezervy. Zhruba třetinu majetku přinášejí fondy kolektivního investování a pět procent tvoří individuální investoři.

Obchodníci rozdělují služby tohoto takzvaného asset managementu na dvě skupiny. V aktivní správě měli 305,4 miliardy korun, poradenská činnost se týkala 47,4 miliardy korun.

Správa aktiv patří k hlavním činnostem makléřských firem. Z členů AKAT byla největší ČSOB Asset Management s objemem 112,5 miliardy korun před ING Investment Management s 69,3 miliardy korun a Komerční bankou s 56,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK