EU zastavila vyšetřování Philipsu kvůli licencím k výrobě CD-R

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 9. února (ČTK) - Evropská komise zastavila vyšetřování nizozemské společnosti Philips, u které se snažila objasnit podmínky poskytování licence k výrobě zapisovatelných kompaktních disků CD-R konkurenčním výrobcům. Philips totiž sám změnil způsob poskytování licencí a podle komise další šetření není nutné. Ceny těchto nosičů se podle komise nyní mohou snížit.

"Nové licenční podmínky, které Philips nabídl, pravděpodobně povedou k poklesu cen a milionům uživatelů zapisovatelných kompaktních disků zajistí větší transparentnost," uvedla komise v dnešním sdělení.

Philips nyní začne konkurentům za každé vyrobené CD-R účtovat licenční poplatek 2,5 centu (asi 60 haléřů), zatímco dosud od nich požadoval 4,5 centu.

Patenty k výrobě záznamových nosičů CD a DVD vlastní jen malá skupina firem, a pokud chtějí tyto nosiče vyrábět jiné podniky, musí držitelům patentových práv odvádět licenční poplatky. Konkurenční výrobci si ale v řadě případů stěžovali, že se s nimi zachází nepoctivě.

Na podmínky poskytování licencí, které uplatňoval Philips, si stěžovala koalice evropských výrobců CD-R s názvem Federace zainteresovaných stran za spravedlivou konkurenci v odvětví optických médií (FIPCOM). Komise začala Philips šetřit už v roce 2003, podotýká agentura AP.

Philips vlastní klíčové patenty k technologii na výrobu kompaktních disků spolu s několika dalšími společnostmi, loni ale přestal nabízet hromadné licence. Podle dohody s Evropskou komisí Philips nyní zveřejní seznam nezávislých expertů, kteří rozhodnou o tom, které části patentů jsou klíčové. To konkurenčním výrobcům pomůže vypořádat se s technickými problémy při výrobě.

Philips v rámci dohody s komisí také vyjasní, že disky, které místo technologie Philips využívají alternativních postupů, ještě lze označovat jako CD-R. To znamená, že ve skupině CD-R se objeví zřejmě více zapisovatelných nosičů s vyšší rychlostí zápisu.

Komise varovala, že si začne pozorně všímat, jak podniky udělují nové licence. Zaměří se hlavně na ty podniky, které svými licencemi stanovují určitý standard v odvětví. Cílem je znemožnit zneužívání patentových práv a zabránit porušování antimonopolního zákona.

Loni si například stěžovali výrobci telekomunikačních zařízení, kterým se nelíbilo, že americká společnost Qualcomm není ochotna poskytnout informace k některým klíčovým patentům za podmínek, které by byly pro konkurenční výrobce přijatelné. Podle nich si Qualcomm říkal o přemrštěné licenční poplatky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK