AIG zaplatí za minulé chyby odškodné 1,6 miliardy dolarů

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 9. února (ČTK) - Největší světová pojišťovna American International Group (AIG) zaplatí 1,6 miliardy dolarů (asi 37,9 miliardy Kč) jako odškodné za své chyby z minulosti. Oznámila to kancelář generálního prokurátora státu New York. AIG čelila vyšetřování ze strany federálních i státních orgánů kvůli podvodům v účetnictví a dalším nesrovnalostem.

"AIG byla a je seriózní firmou, která nemusela podvádět. V této pozici se ocitla pouze proto, že si někteří vyšší manažeři mysleli, že je přijatelné podvádět investorskou veřejnost a regulační orgány," řekl k dohodě mezi pojišťovnou a regulačními orgány generální prokurátor Eliot Spitzer.

Oznámené mimosoudní vyrovnání mezi AIG a úřady představuje jedno z největších, na které americké podniky dosud přistoupily. V rámci podmínek dohody bude AIG muset změnit některé dosavadní praktiky a zajistit, že v budoucnu bude používat pouze průhledné účetní postupy.

Spitzer podal na AIG žalobu loni v květnu a později se k němu přidaly další instituce, včetně Komise pro cenné papíry (SEC). Mluvčí Spitzerovy kanceláře dnes sdělil, že dohoda o vyrovnání je konečná.

Spitzer řekl, že když AIG začala investory podvádět, ocitla se v situaci, kdy už bylo těžké přestat. Jako závislý člověk podle něj upadala do finančních machinací, které ji mohly zničit. Nová pravidla, na která v rámci vyrovnání přistoupila, však podle prokurátora pomohou zlepšit celé odvětví pojišťovnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK