Bankrot LG.Philips Displays ovlivní všechny závody i zaměstnance

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 9. února (ČTK) - Bankrot evropské holdingové společnosti LG.Philips Displays ovlivní všechny závody i všech 17.000 zaměstnanců, nikoliv jen asi 750 lidí, jak se původně uvádělo. Agentuře Reuters to řekl nucený správce podniku Louis Deterink. Česká součást holdingu je podle něj ve složité situaci, neřekl však, co přesně to znamená.

Vedle továren v Nizozemsku byla za zbankrotovanou prohlášena i pobočka v Německu. Francouzská součást vyhlásila platební neschopnost a česká odnož je v potížích. Podle zdrojů z řad největších věřitelů je jasné, že podnik vyrábí produkty, jejichž čas je pryč.

"Česká součást je ve velmi těžké situaci a to nám teď zabírá nejvíce času. Potřebujeme peníze, abychom mohli obnovit hotovostní toky. Česká vláda, která v minulosti poskytla rozsáhlé subvence, nyní zkoumá, zda by tam mohla výrobu předfinancovat," řekl Deterink.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban minulý týden řekl, že o pomoci závodu LG.Philips Displays v Hranicích by se mohlo rozhodnout tento týden. Vláda hodlá pro podnik zajistit překlenovací úvěr až 300 milionů korun. Kabinet však má dvě základní podmínky. Hranický podnik se musí oddělit od mateřské nizozemské společnosti a bude muset prokázat, že má na klasické televizní obrazovky odbyt alespoň na jeden až dva roky, a to odbyt, který přinese zisk.

LG.Philips Displays je největším světovým výrobcem klasických televizních obrazovek a bankrot vyhlásil asi před dvěma týdny. Firma je společným podnikem nizozemské společnosti Philips a jihokorejského koncernu LG Electronics. Sídlo má ale v Hongkongu. Na konci ledna podnik sdělil, že bankrot ovlivní zhruba 750 lidí v Nizozemsku a Německu.

Deterink ale dnes řekl, že bankrot se dotýká celého podniku LG.Philips Displays, všech jeho součástí i zaměstnanců. "Všechno spadá pod holdingovou společnost, která vyhlásila bankrot. Všech 20 závodů a přes 17.000 lidí. Je to jeden z největších bankrotů v historii Nizozemska," řekl.

Část výroby v Británii a v Nizozemsku byla převedena na nové podniky, což zachránilo asi 400 pracovních míst. Zdroj ze skupiny věřitelů řekl, že bankrot zřejmě povede k likvidaci, nikoliv k obnově výroby. Banky, kterým podnik dluží přes 600 milionů dolarů, zřejmě budou požadovat proplacení zástav, včetně pozemků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK