Senát odmítl možnost odpočtu DPH u loterií, stálo by to miliardu

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Senát odmítl návrh, aby pořadatelé loterií měli nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Tuto možnost sněmovna připojila daňovou novelou ke změně zákonů o sociálních službách. Předlohou, který by prý státní pokladnu připravila o miliardu korun, se tak budou muset poslanci zabývat znovu.

Předseda senátního hospodářského výboru Milan Balabán (ODS) uvedl, že sněmovna návrh schválila na podnět poslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové, která pouze oznámila, že v paragrafu 113 se vypouští písmeno "b" s platností od 1. dubna letošního roku.

"Tímto velmi nenápadným krokem by se do režimu osvobození od daně s nárokem na odpočet daně dostaly loterie a jiné podobné hry," uvedl senátor. "Podle odborného odhadu ministerstva financí tímto krokem loteriím přihazujeme necelou miliardu korun," dodal.

Návrh je podle něj navíc naprosto v rozporu se směrnicí EU, která zakazuje provádět odpočet daně u osvobození od daně. Osvobození od daně se nyní na loterie vztahuje, ale bez možnosti odpočtu, podotkl senátor s tím, že v podobném režimu jsou i určité kategorie sociálních a zdravotních služeb či školství.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) původně ke zrušení poslanecké úpravy zaujal neutrální postoj, po konzultaci s ministerstvem financí ji ale podpořil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK