LN: Ženy v Česku stále vydělávají méně než muži

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Rozdíly v platech žen a mužů jsou v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. Rozdíl v průměrné mzdě zástupců obou pohlaví činí až 6000 korun. Napsaly to Lidové noviny s odvoláním na poslední údaje Českého statistického úřadu.

"Je to způsobeno tím, že muži a ženy většinou vykonávají jiné druhy práce," vysvětluje Dalibor Holý z ČSÚ. Ve vedoucích pozicích, kde jsou nejvyšší platy, je totiž minimum žen. Například mezi ředitel bank není v Česku žádná žena, uvedl Holý.

O diskriminaci ale ČSÚ odmítá spekulovat. "O té lze mluvit pouze v případě, že muži a ženy dostávají jiné platy za stejnou práci," řekl Holý.

K rozdílům dochází i u zdánlivě stejných profesí. Například v soudnictví pracuje zhruba stejný počet žen jako mužů. Ale u nejvýše postaveného Ústavního soudu pracuje mnohem méně žen než u okresních soudů. Tam jsou ale také mnohem nižší platy.

Ekonomicky aktivních žen je také méně než mužů. Z celkového počtu pracujících tvoří 56 procent muži a 44 procent ženy. Hlavním důvodem je skutečnost, že mnoho žen stráví několik let na rodičovské dovolené a péči o děti, zatímco mužů, kteří by se místo práce starali o rodinu, je stále velmi málo. V Česku tak podle sociologů stále přetrvává model muže jako živitele rodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK