Právo: EGAP zaměřuje pozornost na malé a střední firmy

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) nyní zaměřuje hlavní pozornost na podporu malých a středních podniků. Menší čeští vývozci často nemají dost síly nebo zkušeností, aby si nechali prověřit svého budoucího partnera, a pak se ocitají v problémech. V rozhovoru pro dnešní Právo to řekl generální ředitel EGAP Pavol Parízek.

Úvěrové pojištění je pro malé firmy, které nemají speciální pracovníky pro řízení pohledávek, velmi výhodné. Zamezuje totiž vzniku nedobytných pohledávek a přispívá tak k prosperitě firem. Malé firmy jsou však pro komerční úvěrové pojišťovny ekonomicky nezajímavé. Proto jim věnuje zvláštní pozornost právě EGAP, řekl Parízek.

Malé a střední firmy tvoří přes 70 procent zákazníků EGAP. Po změně unijních podmínek může nyní EGAP kromě komerčního pojištění nabízet i pojištění se státní podporou také firmám, jejichž roční objem vývozu nepřekročí dva miliony eur, dodal Parízek.

Objem vývozu, který EGAP pojišťuje se neustále zvyšuje. V roce 2004 to bylo 102 miliard korun, loni již přes 122 miliard. Počet případů, kdy má odběratel českého zboží takové problémy s placením, že EGAP musí vyplatit pojistné plnění se pohybuje kolem 120 ročně. To Parízek považuje za velmi dobrý výsledek. Podle něho k tomu přispívá i fakt, že se EGAP snaží aktivně riziku neplacení předcházet.

EGAP má přístup k celosvětové databázi asi 44 milionů zahraničních a tisíce českých firem. Umí ale ohodnotit i firmy, které v databázi nejsou, a to díky spolupráci s partnerskými úvěrovými pojišťovnami v mnoha zemích světa, uvedl Parízek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK