Aktuálně: Rakousko letos začne stavět dálnici z Vídně do Česka

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Rakousko letos začne stavět dálnici z Vídně do Česka, ale zatím ji nedokončí až k hranicím. Rakouské ministerstvo dopravy se tak rozhodlo kvůli sporům v Česku. Stále totiž není jisté, kudy povede česká dálnice k rakouské hranici, napsal zpravodajský server Aktuálně.cz.

Rakouská dálnice A5 tak zatím podle společnosti Asfinag, která zajišťuje její výstavbu, povede z Vídně k městu Mistelbach, tedy asi dvacet kilometrů od hraničního přechodu v Mikulově. Měla by být dokončena v roce 2009.

O trasu dálnice od Brna k rakouským hranicím se vedou spory. Jihomoravské krajské zastupitelstvo už rozhodlo, že se o dva pruhy rozšíří silnice R52 od Pohořelic přes Novomlýnské nádrže do Mikulova. "Je to nejlepší řešení, není to žádný drastický zásah do krajiny," uvedla krajská radní Anna Procházková. Rozšířená R52 by se mohla začít stavět v roce 2007 a sloužit řidičům od roku 2010 nebo 2011.

Odpůrci této varianty, mezi kterými jsou především obce v okolí plánované trasy a občanská sdružení, se ale nechtějí vzdát. Podali už žalobu k soudu a stěžují si také na ministerstvo životního prostředí. To totiž s trasou od Pohořelic do Mikulova souhlasilo.

Zástupci obcí i nevládních sdružení tvrdí, že úřady ve svém posuzování úplně vynechaly variantu, využívající dálnice D2 z Brna k Břeclavi a připravovaného obchvatu Břeclavi. To by ale znamenalo, že na rakouské straně by dálnice nevedla do Mikulova, ale do Břeclavi.

Ministři dopravy Hubert Gorbach a Milan Šimonovský se loni v listopadu dohodli na vytvoření společné komise. Ta by měla pracovat na stanovení přesného bodu, ve kterém se obě dálnice potkají. Obě země totiž počítají s tím, že se jim podaří získat na stavbu nové silnice mezi Vídni a Brnem peníze z fondů Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK